Sector maakt werk van goede start voor leraren, schoolleiders en bestuurders tijdens Week van de Starter

13 oktober 2022

‘Richting, ruimte en relatie.’ Met deze drie woorden over wat vanuit zijn eigen ervaring als startend teamleider belangrijk is in de begeleiding van starters, opende VO-raad voorzitter Henk Hagoort op donderdag 13 oktober de congresdag ‘Maak werk van een goede start’ . Deze dag was onderdeel van de Week van de Starter (10 t/m 14 oktober), die geheel in het teken stond van het goed inwerken en begeleiden van startende docenten, schoolleiders en -bestuurders. De opbrengst? Veel interessante gesprekken en uitwisselingen, de aftrap van nieuwe inwerktrajecten voor beginnend schoolleiders en bestuurders en het leernetwerk Begeleiding Startende Leraren, relevante publicaties en tools die (opnieuw) in de spotlight zijn gezet en een webinar met Mark Tuitert vol tips (nu terug te kijken!).

Terugblik congresdag

Deelnemers congresdag Week van de Starter 2022Zo’n 100 (beginnende) schoolleiders, bestuurders en mensen van het netwerk huisacademies kwamen op 13 oktober bijeen om inspiratie op te doen, te netwerken en vooral samen te leren: hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle startende onderwijsprofessionals goed worden ingewerkt en begeleid? Alles met de intentie dat goede inductieprogramma’s op scholen worden ontwikkeld, zodat ook anderen gefaciliteerd worden werkzaam te zijn en te blijven in het voortgezet onderwijs.

Jezelf zijn
“Want als starter heb je 100 dagen. Daarin mag je je welkom voelen, gezien worden voor je talenten en vaardigheden, successen ervaren en vooral jezelf zijn”, aldus Janine Mommers, projectleider VO-academie bij het welkomstwoord. Dit is ook belangrijk voor een goede start voor iedereen die in het voortgezet onderwijs gaat werken. Het feit dat er zoveel schoolleiders en bestuurders hier aanwezig zijn, was volgens Henk Hagoort een goed teken dat het belang van inductieprogramma’s wordt onderkend.

Geld voor professionalisering en schoolleidersplatform
Henk Hagoort tijdens congresdag Week van de Starter 2022Hagoort vermeldde bij de opening ook het feit dat via het sectorakkoord voortaan 10 miljoen euro structureel beschikbaar is voor de ondersteuning van de professionalisering van schoolleiders, evenals dat er geld is voor het Schoolleidersplatform.

Nadat hij drie prioriteiten voor de VO-raad benoemde - brede vorming, onderwijs op maat en gelijke kansen - gaf hij nog enkele tips aan de aanwezigen voor een goede start. “Begin niet te fanatiek, zorg dat je prioriteert en let op informele culturen in je nieuwe schoolorganisatie. En als je inductieprogramma’s ontwikkelt faciliteer dan ontmoeting, want dat stimuleert de onderlinge samenwerking op school!”


Terugkijken webinar ‘Maak werk van een goede start’ met Mark Tuitert

Eerder in dezelfde week - op maandag 10 oktober - werd de Week van de Starter afgetrapt met een speciaal webinar voor alle startende leraren, schoolleiders en bestuurders én hun leidinggevenden, coaches en collega’s. Het webinar zat vol tips voor een goede start van een loopbaan in het onderwijs. Mark Tuitert (oud-schaatser) nam de deelnemers mee in zijn verhaal over dromen en over sterker worden door tegenslagen. Over moed tonen, keuzes maken, succesvol samenwerken, eigen verantwoordelijkheid nemen en persoonlijk leiderschap ontwikkelen. 

Kijk het webinar hieronder terug: 


Ondersteuningsaanbod uitgelicht

De Week van de Starter was ook een goede gelegenheid om het ondersteuningsaanbod van de VO-raad - gericht op het komen tot effectieve begeleidings- en inwerkprogramma’s voor alle startende onderwijsprofessionals - extra onder het voetlicht te brengen.  


De Week van de Starter is een initiatief van de programma’s Begeleiding Startende Leraren (BSL), Voortgezet Leren en de VO-academie