Sector studiebegeleidingsinstituten introduceert kwaliteitskeurmerk

21 november 2023

De Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten (LVSi) heeft een keurmerk gelanceerd waarmee het kwaliteitseisen stelt aan de bij haar aangesloten organisaties.

Het keurmerk is verplicht gesteld voor alle leden van de LVSi. Hierbij worden zij getoetst door een onafhankelijk geaccrediteerde instelling op: kwaliteitsbeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen & kansengelijkheid, personeelsbeleid, bedrijfsvoering en klantrelatie.

Kansengelijkheid

De laatste jaren zien we een groei in het gebruik en aanbod van aanvullend onderwijs, waaronder studie- en huiswerkbegeleiding, bijles, examentraining, remedial teaching en het ontzorgen van schoolteams. Deels vindt dit aanvullende onderwijs ook binnen de school plaats, verzorgd door externe organisaties. De VO-raad snapt in het kader van het lerarentekort dat scholen gebruikmaken van organisaties voor aanvullend onderwijs, maar vindt dat dit te allen tijde kosteloos toegankelijk moet zijn voor álle leerlingen die aanvullend onderwijs nodig hebben. De VO-raad herhaalt de oproep aan schoolbesturen om weloverwogen met de inzet van externe aanbieders van aanvullend onderwijs om te gaan en verwijst hierbij ook naar de richtlijnen die het ministerie van OCW hier dit jaar voor opstelde

Met het oog op bovenstaande zijn we blij met het keurmerk van de LVSi. Dit keurmerk kan scholen helpen bij het selecteren van een studiebegeleidingsinstituut dat bij de school en visie past, en verzekert scholen daarnaast van de kwaliteit en professionaliteit van de geleverde dienstverlening.

 

Zie ook de brochure over aanvullend onderwijs van de VO-raad (juli 2023). In deze brochure wordt een aantal concrete acties op een rij gezet die schoolleiders en -bestuurders kunnen nemen rond aanvullend onderwijs om zo de kansengelijkheid te versterken. Ook delen vijf scholen hun aanpak.