Steun in het regeerakkoord voor een praktijkgerichte havo

17 januari 2022

In het regeerakkoord wordt de ‘techniekhavo’ genoemd in het kader van de versterking van het beroepsonderwijs. De VO-raad is blij met de steun voor de ontwikkeling van een meer praktijkgerichte havo. Ons inziens leidt dit ertoe dat leerlingen beter worden voorbereid op een beroepsopleiding en een soepelere overstap naar een dergelijke opleiding kunnen maken.

We pleiten daarbij wel voor een verbreding van de techniekhavo naar een praktijkgerichte havo in brede zin. Hiermee zetten we in op integratie en samenhang met lopende ontwikkelingen rond de versterking van het beroepsonderwijs, en het voorkomen van versnippering in het onderwijsaanbod. 

Aan de slag met de praktijkgerichte programma’s? 

In de afgelopen maanden zijn in nauwe samenwerking met scholen twee praktijkgerichte examenprogramma’s voor de havo ontwikkeld. Havo-scholen bepalen zelf of en wanneer zij één of beide programma’s in hun onderwijsaanbod opnemen. Hiervoor is voor de doorontwikkelfase (2022 – 2025) wel een ontheffing nodig van het ministerie van OCW, waarvoor u zich tot en met 14 april 2022 kunt aanmelden.