Subsidie beschikbaar voor financiële educatie

12 maart 2024

Vo-scholen kunnen van 15 april t/m 10 mei 2024 subsidie aanvragen om hun leerlingen financiële educatie te bieden. Op 19 en 21 maart zijn er informatiebijeenkomsten over deze subsidie(aanvraag).

Met de subsidie kunnen scholen bijvoorbeeld docenten een opleiding laten volgen om financiële educatie in bestaande vakken te integreren of financiële begeleiding organiseren voor leerlingen met geldzorgen. Ook kan het geld gebruikt worden om ouders te betrekken bij de financiële educatie op school.

Doel is om leerlingen zo te leren goed met geld om te gaan en financieel zelfstandig te worden, zodat zij goed voorbereid zijn op wat er financieel in de toekomst op hen af gaat komen en bijvoorbeeld schuldenproblematiek voorkomen wordt. Specifiek kan dit waardevol zijn voor leerlingen uit gezinnen waar sprake is van (dreigende) armoede. Financiële educatie kan ook bijdragen aan het verbeteren van de rekenvaardigheden van leerlingen.

Aanvraag indienen

Scholen kunnen voor een langere periode (ruim drie jaar) subsidie aanvragen. Dit is mogelijk van 15 april t/m 10 mei 2024 via het subsidieportaal Uitvoering van Beleid. Geregistreerde scholen ontvangen dan nog dit jaar het geld om in het nieuwe schooljaar aan de slag te gaan.

Omdat de aanvraagperiode deels in de meivakantie valt, is de aanvraagprocedure zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Informatie over de procedure en voorwaarden is te vinden op de website Geldlessen.nl.

De subsidieregeling is een initiatief van het ministerie van SZW in samenwerking met de ministeries van Financiën en OCW. Het is een aanvulling op bestaande initiatieven vanuit gemeenten om jongeren op school te leren over geld of te ondersteunen op dit vlak.
 

Informatiebijeenkomsten

Ter voorbereiding op de aanvraag worden er online informatiebijeenkomsten georganiseerd op 19 en 21 maart. Je hoort hier meer over wat de subsidie voor het vo inhoudt, wat de voorwaarden zijn en hoe je een aanvraag kunt doen.
 

Week van het Geld

Deze week – van 11 t/m 15 maart – is het de ‘Week van het geld’. Veel scholen zetten zich deze week extra in om jongeren het belang bij te brengen van goed omgaan met geld. Op vrijdag 15 maart reikt Koningin Máxima (erevoorzitter platform Wijzer in geldzaken) tijdens de afsluiting van de week in Amsterdam twee awards uit aan leerlingen met de beste inzendingen voor een jongerencampagne over goed omgaan met geld. Minister Schouten (Armoedebeleid) lanceert hier een nieuwe voorlichtingscampagne ‘Je Geld de Baas - Hoe voorkom jij de Betaal Later Kater’ die jongeren tussen de 15 en 21 jaar informeert over de risico’s van achteraf betalen.