Update doorontwikkeling BRON vo

27 maart 2018

Momenteel wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van BRON vo, het systeem waarmee DUO informatie over leerlingen ophaalt bij scholen en informatie over deze leerlingen aan hen terugkoppelt. Het huidige BRON gaat op 8 december 2018 dicht en in januari 2019 gaat het nieuwe BRON open. Vanuit het ‘data op orde traject’ zijn de contactpersonen van scholen afgelopen week benaderd om een aantal wijzigingen door te voeren in data uit BRON, zodat ze meegenomen kunnen worden naar het nieuwe BRON.

In maart vond al een aantal regiobijeenkomsten plaats waarbij de contactpersonen zijn geinformeerd over dit traject, alsook over de implementatie van het vernieuwde BRON. Ook kregen de deelnemers een demo van het nieuwe BRON te zien van softwareleverancier Eduarte, en hoorden ze meer over de voorbereidingen voor de nieuwe registratie RIO (Registratie Instellingen en Opleidingen).

Data op orde in BRON

Alle data uit het huidige BRON worden meegenomen naar het nieuwe BRON. Het nieuwe systeem heeft een aantal controles die het huidige BRON niet kent. Denk bijvoorbeeld aan het principe dat een BRIN moet bestaan op de inschrijfdatum van de leerling. Om te zorgen dat alle gegevens mee kunnen naar het nieuwe BRON, worden de gegevens geanalyseerd en waar nodig gecorrigeerd.

In eerste instantie probeert DUO dit te doen, maar in sommige gevallen kan alleen de school zelf dit doen. De contactpersonen vanuit de school krijgen elke maand een bericht van het ‘data op orde team’. Als op het zakelijk portaal van DUO een document klaar staat dan moet de school een aantal wijzigingen doorvoeren in de huidige data.

Mocht dit niet meer lukken door bijvoorbeeld een verandering van softwareleverancier, dan kan de contactpersoon contact opnemen met DUO. Toelichting op de wijzigingen is te vinden in het draaiboek ‘Data op orde’. Alle contactpersonen van de scholen hebben dit draaiboek ontvangen.

Implementatieplan, website en nieuwsbrief BRON

Het implementatieplan BRON vo voor de scholen is gemaild naar alle contactpersonen. U kunt dit plan ook terugvinden op de website bron-vo.nl. Op deze website vindt u alle informatie over de doorontwikkeling BRON vo en wat voor uw school van belang is.

Elke maand verschijnt daarnaast een nieuwsbrief vanuit het implementatieteam over het vernieuwde BRON. Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen? Stuur dan een mailtje naar implementatie-bron@duo.nl ovv aanmelden nieuwsbrief BRON vo.

Voorbereiding RIO dit jaar van start

In 2018 wordt gestart met de voorbereidingen voor RIO (Registratie Instellingen en Opleidingen): een informatiemodel, serie afspraken en systeem voor de registratie van instellingen en opleidingen. Met RIO kunnen scholen hun eigen organisatiestructuur en het eigen onderwijsaanbod beter registreren en beschikbaar stellen aan andere partijen, zoals OCW, de Onderwijsinspectie, gemeenten en uitgeverijen (bijvoorbeeld ten behoeve van bekostiging, toezicht en verantwoording, leerplicht en benchmarking). Meer achtergrondinformatie over RIO is te vinden op de website rio-onderwijs.nl.

Voor de ontwikkeling van RIO is een werkgroep RIO VO opgericht. In deze werkgroep zitten medewerkers van de vo-scholen en van DUO, de VO-raad, OCW en Kennisnet. De werkgroep denkt mee over het voorbereiden en implementeren van RIO.