Verwerkersovereenkomsten gemakkelijk geregeld

15 maart 2023

Kennisnet lanceert begin mei de Dienst Verwerkersovereenkomsten. Daarmee ondertekent en beheert u verwerkersovereenkomsten van uw leveranciers. Door de koppeling met eHerkenning komt de overeenkomst altijd terecht bij de persoon met de bevoegdheid om te tekenen. Zo voldoet u eenvoudig aan uw AVG-verplichting als het gaat om het maken van afspraken met leveranciers. De VO-raad is blij met de komst van de Dienst, want het ontzorgt schoolbesturen in hun verantwoordelijkheden op het gebied van de AVG.

logo dienst verwerkersovereenkomstenSchoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het maken van goede afspraken met leveranciers over het verwerken van persoonsgegevens. Dat doet u door het beoordelen en ondertekenen van een verwerkersovereenkomst. De Dienst Verwerkersovereenkomsten geeft schoolbesturen een overzicht van welke verwerkersovereenkomsten zijn aangeboden en nog niet ondertekend. Ook geeft het inzicht in de verwerkersovereenkomsten die al zijn afgesloten en met welke leverancier dat is.

Automatisch bericht

Aangesloten leveranciers bieden hun verwerkersovereenkomst aan via de Dienst Verwerkersovereenkomsten. Als er een te controleren of ondertekenen verwerkersovereenkomst voor u klaar staat krijgt u automatisch een e-mail.

Wat moet u doen?

Om een aangeboden verwerkersovereenkomst te kunnen beoordelen en ondertekenen moeten schoolbesturen twee dingen doen:

  1. Zorg dat het e-mailadres van uw schoolbestuur goed geregistreerd staat in de Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO). 
  2. Richt eHerkenning in voor de Dienst Verwerkersovereenkomsten via Kennisnet.

afbeelding stappen voor aanmelding