VO-raad heeft zorgen over verplaatsingen asielkinderen en bekostiging ISK’s

28 maart 2023

De VO-raad roept samen met organisaties in de jeugdgezondheidszorg en het onderwijs de overheid op om te stoppen met verplaatsingen van kinderen binnen de reguliere asielopvang. Dit doen zij in aanloop naar het commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid op donderdag 30 maart in de Tweede Kamer. Ook heeft de VO-raad zorgen over het feit dat veel nieuwkomerskinderen niet naar school gaan en de bekostiging van internationale schakelklassen (ISK’s).

Stop verplaatsingen asielkinderen 

De VO-raad heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris van der Burg van Justitie en Veiligheid met daarin onze zorgen over de verplaatsingen van asielkinderen. Deze brief hebben we samen gestuurd met AJN Jeugdartsen Nederland, de Vakgroep Jeugd van Beroepsvereniging van zorgprofessionals, LOWAN-PO, LOWAN-VO en de PO-Raad. In de brief roepen we op om verplaatsingen van kinderen binnen de reguliere asielopvang te stoppen. Verplaatsingen zorgen voor onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek bij asielkinderen. Bovendien is het een verspilling van arbeid, tijd en geld van het COA en betrokken organisaties. De organisaties pleiten daarom voor één opvanglocatie gedurende de gehele asielprocedure en willen een stabiele, kindvriendelijke en veilige opvang voor kinderen. 

Zorgen over nieuwkomerskinderen en bekostiging ISK’s 

Ook heeft de VO-raad zorgen over het feit dat veel nieuwkomerskinderen niet naar school gaan en de bekostiging van ISK’s. Hierover berichtte het LOWAN-vo vorige week in hun nieuwsbericht ‘Zorgen over bekostiging ISK’s’. De nieuwkomersbekostiging VO start bij de aankomstdatum in Nederland voor de duur van 2 jaar. Dit is onafhankelijk van de daadwerkelijke onderwijsperiode. Voor een kind dat pas na 6 maanden naar school kan, ontvangt de school maar voor 1,5 jaar de nieuwkomersbekostiging. Dit terwijl leerlingen onderwijsinhoudelijk de 2 jaar hard nodig hebben.  

Op bijna alle ISK’s worden leerlingen op een wachtlijst geplaatst en op sommige ISK’s is er een leerlingenstop. Dit komt door toenemende aantallen leerlingen vanwege de oorlog in Oekraïne en steeds meer alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Bovendien hebben ook ISK’s te maken met personeelstekorten. Dit zal het probleem van de bekostiging verder verergeren. De ISK’s zullen hierdoor komend jaar te maken krijgen met een gat in hun financiering.  

Een oplossing zou kunnen zijn om de startdatum van de nieuwkomersbekostiging te wijzigen naar de datum van de eerste schooldag. Bovendien zou alleen de daadwerkelijk genoten onderwijstijd mee moeten tellen, daar waar nu gaten vallen vanwege de vele verhuizingen. Dit zou in de voorjaarsnota opgenomen moeten worden.  

Over deze zorgen luidde de VO-raad samen met LOWAN-vo en LAKS in november al de noodklok in twee brieven aan de Tweede Kamer