Voorbereiding toegang tot digitale leermiddelen op koers

04 juli 2018

De VO-raad, Kennisnet Entree Federatie en samenwerkende leveranciers (uitgevers, ELO-leveranciers en distributeurs) hebben de afgelopen periode een aantal acties ondernomen om te garanderen dat leerlingen op alle scholen bij de start van het nieuwe schooljaar toegang hebben tot de digitale leermiddelen. In onderstaand bericht leest u meer over de ondernomen acties en waar u terecht kunt bij vragen of als er onverhoopt toch nog iets misgaat.

Om de toegang tot digitaal lesmateriaal voor leerlingen te garanderen, is nodig dat alle IT-systemen van uitgevers, ELO-leveranciers, distributeurs, Kennisnet en scholen vloeiend met elkaar communiceren en dat afspraken worden gemaakt over de toegang tot en uitwisseling van gegevens. De afgelopen maanden hebben de genoemde partijen onder de vlag ‘Edu-K, programma Start schooljaar’ hard gewerkt om dit te realiseren en mogelijke risico’s op dit vlak weg te nemen. Hierbij is gewerkt langs vier sporen.

Acties ‘wijzigingen & testen’

  • Systeemwijzigingen bij leveranciers én op scholen zijn gedetailleerd in kaart gebracht.
  • Leveranciers hebben hun systeemaanpassingen vóór 1 mei afgerond. Sindsdien zijn de systeemkoppelingen binnen allerlei denkbare 'ketentreintjes' uitvoerig en uiteindelijk succesvol getest. Hieraan heeft ook een aantal vo-scholen actief meegewerkt.
  • Scholen die verhoogd risico liepen op inlogproblemen bij de schoolstart zijn één voor één bezocht. In samenspraak met de betreffende distributeur, de ELO-leverancier en Kennisnet Entree Federatie is een passende oplossing gezocht. Inmiddels hebben vrijwel alle scholen hun oplossing gerealiseerd.
     

Acties ketenafspraken en communicatie

  • De ketenafspraken over ieders rol, taken en verantwoordelijkheden in de ketensamenwerking zijn geactualiseerd. Alle leveranciers in de samenwerking hebben zich hier expliciet aan gecommitteerd.
  • Vo-scholen is gevraagd hun Attibute Release Policy (ARP) hernieuwd te ondertekenen. Dit is nodig, opdat Kennisnet Entree Federatie de noodzakelijke persoonsgegevens van leerlingen door mag geven aan distributeurs en uitgeverijen. Scholen die dit nog moeten doen worden dezer dagen gerappelleerd. Een geldige ARP is een privacy vereiste om toegang tot digitale leermiddelen mogelijk te maken.
  • Er is intensief contact geweest met alle coördinatoren ‘Directe Toegang’ binnen de scholen. De uitleverkeuze voor digitale leermiddelen, met welke ELO de school werkt en welk systeem de identiteit van de leerlingen verstrekt, is uitgevraagd en gevalideerd.

 

Acties support voor scholen

Verder hebben de leveranciers in overleg met het programmateam strakke afspraken gemaakt over support aan scholen tijdens de schoolstart. Zijn er straks toch verstoringen die niet direct verholpen kunnen worden, dan worden deze centraal geregistreerd en bewaakt. Verstoringen die meer dan één school treffen, komen op een speciale supportpagina. Scholen kunnen zo snel zien wat er speelt en met wie ze bij vragen contact op kunnen nemen. Bij overige vragen kunnen scholen mailen naar startschooljaar@edu-k.nl

Vervolg

Met de bovenstaande acties willen de partijen realiseren dat leerlingen op alle scholen rond de start van het nieuwe schooljaar daadwerkelijk toegang hebben tot al het digitale lesmateriaal. Met scholen waar problemen speelden, is contact opgenomen.

Op 20 augustus, vlak voor de start van het nieuwe schooljaar, komen leerlingen van diverse scholen en leveranciers nog één keer samen om een laatste check te doen of het inderdaad lukt om toegang te krijgen tot het digitale lesmateriaal. Bij problemen daarna is zoals hierboven vermeld voorzien in ondersteuning voor scholen.