Voormalig toezichthouders moeten deel beloning terugbetalen

24 augustus 2017

Niet stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen (STOVOH) moet zijn voormalige Raad van Toezicht extra betalen, maar juist de toezichthouders zijn door de kantonrechter in Assen veroordeeld tot terugbetaling. De toezichthouders meenden dat ze nog recht hadden op een deel van hun vergoeding na een conflict dat leidde tot hun vertrek eind 2015. Het conflict was veroorzaakt doordat hun herbenoeming niet tijdig was geregeld, Daarbij speelde een zeer grote verhoging (275%) van hun vergoeding een belangrijke rol. Volgens de rechter was de verhoging niet goed onderbouwd en het proces niet transparant.

Bekijk de uitspraak van de rechter.

De kantonrechter kon geen rechtvaardiging vinden voor de forse verhoging van het honorarium van de RvT. Het verhoogde honorarium zou met kop en schouders uitsteken boven die van verschillende schoolbesturen uit de klasse B2 tot en met B5. Van een toename van tijdsbesteding, taken of verantwoordelijkheden was geen sprake. Ook bleek er geen inhoudelijk debat hierover gevoerd. De RvT behoorde volgens de rechter te begrijpen dat dit besluit tot onbegrip zou leiden, zowel binnen als buiten de scholen. Eens temeer moet dan goed uitgelegd kunnen worden waarop de verhoging is gebaseerd en waarom deze in het belang is van de stichting, de scholen en de samenleving. Daarin slaagde de RvT niet, zo oordeelt de rechter.

De nieuwe RvT trok op 27 mei 2016 het eerdere besluit van de RvT over de honorering in en stelde de nieuwe honorering per 1 januari 2016 vast op het niveau van 2011.

De VO-raad heeft altijd aangedrongen op terughoudendheid, een zorgvuldig proces en een solide onderbouwing door toezichthouders bij een besluit tot verhoging van hun bezoldiging. Overleg met de bestuurder is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Eerder communiceerden wij hierover.