Zorgen over vercommercialisering lerarentekort

08 mei 2017

De VO-raad maakt zich zorgen over de vercommercialisering van het lerarentekort. Van diverse schoolbesturen krijgt de VO-raad signalen dat detacheringsbureaus regionaal gericht docenten werven voor de tekortvakken, waardoor scholen vervolgens gedwongen zijn om vakdocenten voor de hoofdprijs in te huren. De VO-raad neemt de signalen heel serieus en vindt de ontwikkelingen ongewenst. “Dit onderstreept eens te meer de noodzaak om structureel en op landelijk niveau te investeren in de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep en ervoor te zorgen dat er overal voldoende goede leraren zijn", aldus voorzitter Paul Rosenmöller. Het Financieele Dagblad besteedde deze week aandacht aan de kwestie.

Scholen hebben veel moeite om docenten te vinden, met name voor de vakken informatica, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, Duits, Frans en de klassieke talen. Eerder al waren er voorbeelden van gemeenten en scholen die docenten bonussen of welkomstpremies bieden om de knelpunten op school of in de regio op te lossen. De signalen dat scholen door de nijpende tekorten gedwongen zijn voor leraren in tekortvakken de hoofdprijs te betalen aan commerciële bureaus onderstreept het eerdere pleidooi van de VO-raad om landelijk en structureel maatregelen te nemen en geeft aan dat urgentie geboden is. 

In maart 2016 presenteerde de VO-raad een actieplan om – in het kader van de uitdagingen waar het onderwijs voor staat en de tekorten voor specifieke vakken – het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. De kern van het actieplan is dat er voor leraren structureel meer tijd en ruimte moet komen om te werken aan hun professionalisering en de ontwikkeling van het onderwijs en dat geïnvesteerd moet worden in loopbaan- en loonontwikkeling voor leraren. Daarnaast willen we dat de lerarenopleidingen ‘indalen’ op school, waarbij leraren een groter deel van hun opleiding krijgen in de school. Hierdoor sluit de opleiding beter aan op de praktijk en worden startende leraren beter begeleid.

Tweede Kamer

De VO-raad heeft zijn zorgen en wensen via verschillende wegen onder de aandacht gebracht. SP-Kamerlid Peter Kwint heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie. Demissionair minister Bussemaker zal naar verwachting volgende week op deze vragen reageren.

Artikelen FD

In het Financieele Dagblad was er aandacht voor de lerarentekorten. Lees het artikel van 8 mei en het artikel van 9 mei.

Let op: om de artikelen te lezen dient u zich te registreren op de FD-website. U kunt dan per maand gratis 5 artikelen lezen.