Alle onderwerpen

Onderwerp

VO-congres

Het VO-congres op 28 september 2023 staat in het teken van ‘Ruimte voor leiderschap’. Ruimte is een sleutelwoord in de vorig jaar gepresenteerde ‘Agenda voor de toekomst’. Dit jaar onderzoeken we met elkaar hoe we in de waan van de dag toch ruimte voor leerlingen, leraren en voor onszelf kunnen creëren en wat voor bijzonders dat oplevert.

VO-congres

Programma

beeldmerk met datum en thema

We openen dit jaar met topdirigent Vincent de Kort. Je kent hem misschien ook wel als juryvoorzitter van het tv-programma Maestro. Vincent neemt ons mee naar de wereld van het dirigeren: hoe zorg je ervoor dat als iedereen wat anders doet het samen toch fantastisch klinkt?

De vraag ‘Hoe krijg je mensen aan het leren?’ is een rode draad in de loopbaan van Minchenu Maduro. Haar overtuiging: je krijgt mensen pas in beweging als ze zich gerespecteerd voelen. Als ze voelen dat hun bijdrage er werkelijk toe doet. Die overtuiging is de basis van al haar werk: als pedagoog, als trainer en als spreker.

portretten Minchenu Maduro - Jitske Kramer - Dolf Jansen - Vincent de Kort
Van links naar rechts: Minchenu Maduro, Jitske Kramer, Dolf Jansen, Vincent de Kort.

Raimke Groothuijzen schreef het boek ‘Hoe word ik een on(der)wijs goede teamleider?’. Iedereen die teamleider wordt weet dat het vaak echt trekken is om anderen, je collega’s, mede-coördinatoren en soms zelfs je leidinggevende – in beweging te krijgen. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat jij harder moet werken dan de mensen die je aanstuurt of waar je mee samenwerkt? Ze keek de kunst af bij een dier dat erin geslaagd is om mensen harder te laten werken om zijn soort in stand te houden dan het dier zelf doet: De panda.

ILiass El Hadioui, grondlegger van De Transformatieve School, deelt de interventies die bestuurders, schoolleiders en teamleiders kunnen plegen om de transformatie naar meer kansengelijkheid en kwaliteitsverbetering in gang te zetten.

10 jaar VO-academie

Deze editie staan we ook stil bij het 10-jarig bestaan van de VO-academie die velen van ons verder heeft gebracht in hun professionele en individuele ontwikkeling.

Wetenschappers Piety Runhaar, Jeske van Beurden, Peter Sleegers, Annemarie Neeleman, Peter Leisink, Eva Knies en Joop Schippers behandelen ieder een aspect van het uitgebreide monitoringsonderzoek Strategisch personeelsbeleid dat dit voorjaar is uitgevoerd door het programma Voortgezet Leren.

We sluiten af met cultureel antropoloog Jitske Kramer en cabaretier Dolf Jansen. Zij dagen elkaar uit anders te kijken naar macht, naar verschillen en overeenkomsten. Wat wordt er van leiders verwacht? Zijn mannen echt zo anders dan vrouwen? Hoe zorgen we voor minder conflicten en meer begrip. Met antropologische lessen van Jitske. En de stand van het onderwijs door Dolfs ogen.

Gedurende de congresdag zijn er twee rondes met diverse workshops, over bijvoorbeeld toetsdruk en hoe je ruimte in het team creëert door studenten in te zetten.

Praktische informatie

Het VO-congres vindt plaats op donderdag 28 september 2023 van 10.00 tot 16.30 uur in het Beatrix Theater in hartje Utrecht. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

De kosten zijn dit jaar 175,- euro per persoon (excl. btw).

Congrespartners

Bekijk welke standhouders er op de informatiemarkt staan: 

Aanmelden

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Het VO-congres zit vol. 

Terugblik VO-congres 2022

Bekijk de terugblik op het VO-congres 2022, inclusief de hier gepresenteerde 'agenda van en voor de sector' en een beeldimpressie. Ook de video van de openingsspeech van Henk Hagoort en Ingrid de Bonth, en (een aantal) presentaties van de gegeven workshops zijn hier terug te vinden.