Alle onderwerpen

Onderwerp

VO-congres

Op het VO-congres op 11 april 2024 duiken we in de belevingswereld van onze leerlingen: Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2010, en Generatie Alpha, geboren na 2010. Wat drijft, motiveert en inspireert deze generatie? En wat betekent dat voor ons werk als leraar, schoolleider en bestuurder?

VO-congres

Generatie Z en Alpha voor ‘boomers’

Gen Z en Alpha zijn volgens veel onderzoeken tegelijkertijd kwetsbaarder én mondiger, bevlogener én beperkter, opener én behoudender, zelfbewuster én zwaarmoediger dan vorige generaties. We ervaren dagelijks dat er ongelooflijk veel omgaat in de hoofden van onze leerlingen. De hele wereld ligt online aan hun voeten en de mogelijkheden qua vervolgopleidingen lijken onbegrensd. Dit klinkt misschien als een flinke verbetering, maar bij al die vooruitgang komt een groot nadeel om de hoek kijken. Jongeren van nu ervaren een enorme prestatiedruk. Voor sommige groepen is het zelfs lastig om het hoofd boven water te houden. Hoe kunnen wij onze leerlingen ondersteunen, uitdagen en inspireren bij het vinden van hun eigen weg?

Programma

Er wordt nog volop gewerkt aan de samenstelling van het programma. Bevestigd zijn in ieder geval de komst van de voorzitter van de Sociaal Economische Raad en lid van de Raad van Advies van de Nationale Jeugdraad, Kim Putters. Gen Z-deskundige Daniëlle Schreurs en Peter Ottens die met zijn de Yets Foundation probeert voor iedere jongere een warm thuis te organiseren.

Tijdens het congres laat Aletta Smits op een humoristische manier zien hoe het puberbrein werkt
Mediapedagoog Jacqueline Kleijer houdt een keynote over wat het online leven van leerlingen doet met zelfbeeld en weerbaarheid. Dr. Marinka Kuipers geeft les over loopbaanontwikkeling en -begeleiding op het vmbo.

Gen Z is vanzelfsprekend ook vertegenwoordigd in het programma. Daarover maken we later meer bekend.

Praktische informatie

  • Datum en tijd: donderdag 11 april 2024, van 10.00 tot 16.30 uur
  • Locatie: NBC Congrescentrum in Nieuwegein
  • Kosten: 185 euro p.p. (excl. btw)

Aanmelden

VO-congres 2023

'De vrijheid in het Nederlandse onderwijs brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. We hebben een verantwoordelijkheid om te werken aan de kwaliteit van ons eigen werk en de verantwoordelijkheid om samen te werken.' Met deze boodschap opende voorzitter Henk Hagoort het VO-congres 2023. De gehele toespraak van Hagoort en vicevoorzitter Ingrid de Bonth is terug te vinden in onderstaand nieuwsbericht: 

Terugblik: vlog en foto-impressie

Het VO-congres 2023: Een dag uit de waan van de dag, met inspiratie en ruimte voor een goed gesprek. Ruim 1000 bezoekers en vele sprekers om na te denken over het onderwijs, leiderschap en samenwerking. Met leerlingen die heel vroeg opstonden om de aanwezigen hun dromen te vertellen en klassieke muziek te laten horen.

Bekijk de vlog van de leerlingen die rondliepen op het VO-congres:

Foto-impressie

aankomst