De oplossingenmachine: van moeten naar willen | VO-praat met Thom Verheggen

16 april 2024

We kennen allemaal het belang van intrinsieke motivatie en het geven van ruimte en vertrouwen. Maar in de praktijk ontstaan er toch vaak weer regels, systemen en hiërarchieën omdat een leidinggevende de oplossingen voor een team bedenkt. Met (vaak) als gevolg een gevoel van moeten in plaats van willen. Thom Verheggen betoogt in deze nieuwe aflevering van VO-praat dat je als leidinggevende niet altijd het antwoord op alle vragen hoeft te hebben. Het betekent dat je minder fixeert op het produceren van oplossingen en vooral het oplossend vermogen van het team vergroot.


Verheggen stelt dat mensen aan het denken worden gezet door vragen en minder door kant-en-klare oplossingen. Leidinggevenden die zich opstellen als oplossingenmachine’ trekken daarmee het eigenaarschap weg van waar het hoort te liggen. In deze VO-praat beschrijft Verheggen hoe in ieder van ons vier rollen zit die maakt dat, zowel thuis als op het werk, de oplossingenmachine veel te hard aan staat. Wat de negatieve effecten daarvan zijn en hoe dat anders kan op weg naar een cultuur van verantwoordelijkheid waarin niet moeten, maar willen het uitgangspunt is.
 

Over Thom Verheggen  

Thom is auteur van het boek Ontmanagen voor managers. Hij gaf 20 jaar lang leiding aan vernieuwing in allerlei organisaties en ontdekte in een bijzonder project hoe hij met minder managen meer voor elkaar kreeg. Hij werkte mee aan het boek 'Anders Vasthouden' van Wouter Hart en samen helpen ze organisaties verder met 'de bedoeling' in allerlei vormen.
 

Meer over dit onderwerp