Leerlingen pakken kansenongelijkheid aan met StudieHup

05 september 2023

Leerlingen van de Katholieke Scholen gemeenschap (KSG) De Breul in Zeist hebben een missie: kansenongelijkheid aanpakken. De leerlingen bedachten daarom StudieHup, een initiatief voor toegankelijke studiebegeleiding voor én door leerlingen.

StudieHup* is opgezet door drie leerlingen van KSG De Breul. Het begon als profielwerkstuk waarin de drie leerlingen zich bogen over het onderwerp kansengelijkheid in het onderwijs. Inmiddels is StudieHup uitgegroeid tot een begrip waarbij bovenbouwleerlingen studiebegeleiding verzorgen voor onderbouwleerlingen. Het is een officiële stichting waarvan zo’n 150 leerlingen gebruiken maken.

Rector Ferry Brokers: “In Zeist hebben we best wel wat bijlesbureaus voor leerlingen die ouders hebben die dat kunnen betalen. De leerlingen vonden dat niet eerlijk en hebben het plan opgevat om StudieHup op te richten. Het concept: leerlingen die goed zijn in een aantal vakken, geven andere leerlingen bijles en de gelegenheid om samen huiswerk te maken. Het idee is ontstaan in de coronatijd. In het kader van kansengelijkheid hebben wij toen besloten om het als school te financieren.”

Aanmelding

Leerlingen kunnen zich aanmelden via de website van StudieHup De Breul. Vervolgens worden de ouders en de leerling uitgenodigd voor een intakegesprek. Aan de hand van het intakegesprek wordt kennis met elkaar gemaakt en een persoonlijk plan van aanpak opgesteld. Vanaf dat moment start het leerproces voor de leerling. Elke donderdagmiddag na school worden de leerlingen geholpen met hun huiswerk, aankomende toetsen en andere schoolgerelateerde zaken. Dit vindt plaats in een ruimte op de school.

Studiehup is echt een gigantisch succes geworden. De leerlingen die het organiseren, nemen het heel serieus.

Gigantisch succes

Ferry: “StudieHup is echt een gigantisch succes geworden. De leerlingen die het organiseren, nemen het heel serieus. Ze monitoren wie er bijles wil geven, de kwaliteit daarvan, waarom ze dat willen. En als leerlingen komen om te rotzooien, dan krijgen ze te horen ‘dit werkt voor jou niet, jij kan hier niet verder’. Ze bellen zelf naar ouders, ze maken afspraken. We hebben er eigenlijk als school helemaal geen omkijken naar.”

StudieHup is inmiddels een heus onderdeel van de school. Elke donderdagmiddag zit er een grote groep leerlingen. De school verkent ook of het mogelijk is om StudieHup op andere dagen in te zetten. Ferry: "Het is echt heel gewoon om naar StudieHup te gaan. Leerlingen gaan er ook naartoe om rustig te leren, omdat ze bijvoorbeeld thuis geen rustige plek hebben. We zien het effect van StudieHup ook terug in de resultaten van de leerlingen.”

Ouders

Ouders geven ook aan tevreden te zijn. Ferry: “Sommige ouders geven aan dat de studiebegeleiding bij StudieHup veel beter is dan bij een commercieel bureau. Er is dan ook sprake van een terugloop bij sommige commerciële bureaus. Ouders die geen bijles kunnen betalen, geven aan blij te zijn met deze optie.”

Op die manier zorgen we er samen voor dat leerlingen uit gezinnen die het moeilijker hebben, ook mee kunnen doen.

Samen leven, samen leren, samen doen

De leerlingen krijgen betaald voor de bijlessen die ze geven, zo’n 5 euro per uur. Ferry: “Wij hebben daar in eerste instantie onze NPO-middelen voor gebruikt. We gaan nu kijken of we er andere middelen binnen de school voor kunnen reserveren. Daarnaast verkennen we of ouders die het kunnen betalen, vrijwillig willen bijdragen in de vorm van een solidariteitsbijdrage. Op die manier zorgen we er samen voor dat leerlingen uit gezinnen die het moeilijker hebben, ook mee kunnen doen. Dat past goed bij ons motto ‘samen leven, samen leren, samen doen’. Ik hoop dat ouders daar gebruik van gaan maken, maar dat is nog een onzekere bron. De medezeggenschapsraad is in ieder geval enthousiast.”

Toekomst

De leerlingen die StudieHup hebben opgezet, zitten nu in hun examenjaar. Ferry: “Zij leiden nu de mensen op die het volgend jaar overnemen. Ze hebben daarbij echt oog voor kwaliteit. De kunst is dat ze een formule ontwikkelen zodat ze het naar andere scholen kunnen uitbreiden. Je kunt echt veel leerlingen helpen hiermee, ook buiten onze school.”

 

StudieHup
In 2022 won StudieHup twee prijzen:
- Junior Company of the year 2022
- De Ubuntu Award voor havo/vwo van Jong Ondernemen

Zie veer informatie over hoe StudieHup op de Breul werkt de website studiehub.de-breul.nl.


* StudieHup heeft in het voorjaar van 2023 de naam veranderd van StudieHub naar StudieHup.