Praktijkvoorbeelden strategisch HRM

19 maart 2021

Steeds meer besturen zien strategisch personeelsbeleid (SHRM) als aangrijpingspunt voor kwaliteitsverbetering, onderwijsontwikkeling en professionele ontwikkeling. SHRM kan ook helpen bij actuele vraagstukken zoals het terugdringen van het lerarentekort, personeelsbehoud bij krimp, ontwikkeling van de school als professionele (school)organisatie en goed werkgeverschap.

Hoe geven we SHRM vorm in het vo? In deze artikelenreeks bouwen we voort op de 10 opdrachten uit het slothoofdstuk van het katern ‘Werk maken van strategisch HRM’. Elke maand verschijnt een inspirerend voorbeeld uit de praktijk over één van de opdrachten aan de sector. 

1. Maak een bewuste keuze voor een beperkt aantal HRM-doelen
2. Formuleer gewenst professioneel gedrag
3. Draag zorg voor een goede afstemming tussen HRM-activiteiten
4. Breng het beleid tot leven
Marian Vos
Marie-Antoinette van Steijn
Strategisch HRM kan mensen nogal abstract in de oren klinken. Maar als je begint bij de ontwikkeling van medewerkers, komt het beleid vanzelf tot leven, zegt rector Marie-Antoinette van Steijn van Gymnasium Juvenaat. Zij vertelt hoe ze in praktijk werken aan het SHRM-beleid. Lees het praktijkvoorbeeld

 

5. Geef vorm aan de c van pdca
Marian Vos
Fred Jansen en Robert van der Sijde 
Op het Comenius College in Hilversum denken personeelsleden mee over het personeelsbeleid. Kwantitatieve feedback komt bijvoorbeeld uit de Spiegel Personeel & School; kwalitatieve informatie onder meer van een personeelspanel. Gouden tip van rector Robert van der Sijde en informatiebeheerder en kwaliteitsmedewerker Fred Jansen: laat zien wat je met de feedback doet. Lees het praktijkvoorbeeld

 

6. Maak werk van duurzame inzetbaarheid
Marian Vos
Marian Vos
Wat kunt u als werkgever doen om medewerkers in deze turbulente tijd inzetbaar te houden? Wie al vóór de corona-epidemie had nagedacht over duurzame inzetbaarheid, plukt daar nu de vruchten van. Hoofd P&O Marian Vos deelt de ervaringen van Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg. Lees het praktijkvoorbeeld. 

 

7. Faciliteer en stimuleer een professionele leercultuur
8. Versterk het peoplemanagement
Wim van Brummen
Wim van Brummen
Dit schooljaar heeft buitengewoon veel gevraagd van alle medewerkers in de school. Goed peoplemanagement – echt aandacht hebben voor je medewerkers – is nu belangrijker dan ooit, zegt teamleider Wim van Brummen van Singelland VO Surhuisterveen. Lees het praktijkvoorbeeld.  

 

9. Bied ook schoolleiders meer ontwikkelperspectief
Marian Vos
Dick Looyé 
Professionele ontwikkeling van schoolleiders staat op dit moment niet vanzelfsprekend bovenaan de agenda. Maar door te wachten tot alles weer ‘normaal’ is, doe je de organisatie tekort, vindt Dick Looyé, rector-bestuurder bij College de Heemlanden in Houten. Lees het praktijkvoorbeeld. 

 

10. Doordenk wat de verhouding centraal/lokaal betekent voor het personeelsbeleid

Lees voor meer informatie het katern van de VO-academie: Werk maken van strategisch HRM