20 maart 2017

De week van 13 t/m 19 maart 2017.

Er kon geen misverstand over bestaan toen ik op 16 maart bij de RAI in Amsterdam aankwam: grote borden, digitale schermen en fel gekleurde vlaggen maakten direct duidelijk waar ik moest zijn en wat ik kon verwachten. De finale van Skills, een wedstrijd tussen teams van vmbo- en mbo-leerlingen op verschillende terreinen. Na voorrondes kwamen de provinciale winnaars bijeen in de RAI.

Voor de vmbo-leerlingen ging het om 11 teams van 3 leerlingen per vakgebied. Denk dan aan bouwen, wonen, interieur en motorvoertuigen. Maar er waren ook finals in de categorieën verzorging, horeca en media. Het was een bloedserieuze aangelegenheid. Onder het oog van de jury en de vele bezoekers waren er teams die een driegangenmaaltijd bereidden, een website aan het bouwen waren of een houten bank op wielen maakten. De gezichten stonden strak, de spanning was voelbaar. Meedoen was belangrijk, winnen nog belangrijker.

Ik had niet veel meer dan een uurtje de tijd om er rond te lopen en uitleg te krijgen, maar het was ongelooflijk inspirerend. Het was aanstekelijk om te zien hoe serieus deze leerlingen van een jaar of 15, 16 zich stortten op hun opdracht. Ze gingen planmatig te werk volgens een aan het begin afgesproken taakverdeling. Ik realiseerde me dat nagenoeg al die leerlingen dingen deden die ik niet zou kunnen. Ze doen dingen die buitengewoon praktisch zijn en waar velen van ons met grote regelmaat afhankelijk van zijn. De leerlingen zijn trots en verdienen waardering.

Deze wedstrijden zijn er natuurlijk ook om aandacht en waardering voor het beroepsonderwijs te genereren. Nou, bij deze! Er is meer nodig om het beroepsonderwijs de waardering te geven die het verdient, maar deze Skills-wedstrijden dragen er zeker aan bij.