Als je probeert om een ontwikkeling op school in gang te zetten, zal het spelen van een spel niet direct klinken als een voor de hand liggende stap. Een verandering in juiste banen leiden is een complex proces dat veel werk vereist en waar iedere collega in de school weer anders op reageert.

Toch vormt het spel School in beweging al jaren een vast en gewaardeerd onderdeel van de schoolontwikkelingstrajecten van Voortgezet Leren: de inzichten uit het spel helpen de deelnemende scholen onder meer om met de juiste verwachtingen aan het proces te beginnen, om de stappen klein te houden en met aandacht te communiceren naar alle betrokkenen in en rondom de school. Ruimte maken voor het spelen van dit spel kan daarmee een zowel leuke en leerzame stap zijn op weg naar een succesvolle schoolontwikkeling. 

Via deze training op 16 april willen we deelnemers leren om dit spel zelf te leiden en vervolgens op hun eigen school in te zetten. Wordt er op jouw school gewerkt aan een verandering en wil je jouw collega’s helpen om meer inzicht te krijgen in veranderprocessen? Meld je dan nu aan voor de training!

Wat kan je verwachten?

In het spel School in beweging doorloop je als deelnemer een aantal schooljaren, waarin je gezamenlijk een schoolleider kiest en probeert om Effie Energiek, Ingrid Ingewikkeld, Katarzyna Kritisch en hun tien andere fictieve collega’s naar een succesvolle schoolverandering te leiden. Dat doe je door het kiezen van acties, die de collega’s – afhankelijk van hun persoonlijkheid en de situatie van dat moment – vooruithelpen of juist in de weerstand laten schieten. Met wie praat je op welk moment? Wanneer betrek je leerlingen in het proces? En wat is het moment voor een schoolbezoek, een externe training of een studiedag? Via de juiste keuzes help je je fictieve collega’s om mee te veranderen, van het vaststellen van een probleem naar het duurzaam invoeren van een oplossing. 

In deze training leer je – volgens het principe van train de trainer – om het spel zelf op jouw school in te zetten. Tijdens de middag speel je het spel met collega’s van andere scholen en maak je kennis met de praktische kanten van het spel en de belangrijkste veranderprincipes die in het spel verwerkt zijn. Aan het eind van de training neem je het spelbord mee naar jouw school en ben je in staat om het spel zelf te leiden.

Wat levert het op?

Na het volgen van deze training: 

  • heb je meer inzicht in de fasen en aspecten die van belang zijn bij het complexe proces van een schoolontwikkeling; 
  • ben je in staat om het spel School in beweging te leiden en op jouw school te spelen met een werkgroep, de schoolleiding of met andere collega’s die zich met een verandering bezighouden; 
  • heb je een middel waarmee je huidige en toekomstige collega’s kan helpen om met elkaar tot een duurzame verandering te komen.

 

Voor wie?

De training is bedoeld voor alle schoolleiders en kartrekkende leraren die bezig zijn met verandering in de school en die collega’s willen helpen meer inzicht te krijgen in veranderprocessen.

Kosten

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.

Waar en wanneer

De training vindt plaats op dinsdag 16 april, tussen 13:30 uur en 16:30 uur, in Utrecht. De precieze locatie wordt nader bekend gemaakt.

Aanmelden

Meld je aan voor dinsdag 9 april.

Vragen?

Heb je vragen over deze training? Stuur dan een e-mail of bel naar Bert Besterveld (bertbesterveld@vo-raad.nl / 06-83673153). 

Direct aanmelden