Alle projecten

Project

Voortgezet Leren: programma voor schoolontwikkeling

Vanuit Voortgezet Leren bieden we schoolleiders en bestuurders handvatten voor het realiseren van schoolontwikkeling; de drijvende kracht achter de kwaliteit van het onderwijs. We helpen om tot goede randvoorwaarden te komen - zoals een lerende cultuur, gespreid leiderschap en strategisch personeelsbeleid - en bieden een concrete aanpak waarmee je stap-voor-stap aan de slag kunt met het verbeteren van het onderwijs en de organisatie op jouw school. Lees op deze pagina wat Voortgezet Leren voor jou kan betekenen.

Over Voortgezet Leren

Ons aanbod

Je kan bij Voortgezet Leren terecht voor:

  • Handvatten en tools voor elke fase van schoolontwikkeling
  • Interactieve bijeenkomsten over onderwijsinhoudelijke en veranderkundige thema’s
  • Inspirerende voorbeelden uit de praktijk
  • Innovatietrajecten
  • Contact met scholen die net als jullie werken aan een bepaalde ontwikkeling
  • Expertise en advies
     

Voortgezet Leren richt zich op bestuurders en schoolleiders, maar is interessant voor iedereen die zich bezighoudt met een school- of onderwijsontwikkeling.  

Contact

Zoek je advies, ondersteuning of inspiratie over het realiseren van een ontwikkeling op jouw school of heb je een inhoudelijke vraag over de thema's waar ons programma zich mee bezighoudt? Of wil je in contact komen met een collega van een school die net als jij werkt aan een bepaalde onderwijsontwikkeling? Neem dan contact met ons op via info@voortgezetleren.nl, via 030 – 232 4880 of via ons contactformulier

Ook als je suggesties hebt voor ons aanbod, wordt je van harte uitgenodigd contact op te nemen. 

Achtergrond programma

De snel veranderende samenleving stelt hoge eisen aan leerlingen, leraren, schoolleiders en bestuurders. Dit vraagt om voortdurende ontwikkeling van het onderwijs en de inrichting van schoolorganisaties. Om kennisgedreven en duurzame ontwikkeling in de sector te stimuleren en te voorkomen dat iedere school het wiel zelf uitvindt, is landelijke ondersteuning volgens bestuurders en schoolleiders nodig. Sinds 2021 voert de VO-raad daarom het programma Voortgezet Leren uit. Het programma bouwt voort op de resultaten van eerdere projecten als Leerling 2020, Maatwerk en Stap 2. Voortgezet Leren loopt tot en met 2023.

Door onze deelname aan Voortgezet Leren is er na jaren lang lobbyen eindelijk een ontwikkeling in gang gezet

Frédérique Greidanus en Wanda Bloos Berg en Bosch College (2022)

Over de naam Voortgezet Leren

Steeds meer scholen verschuiven de focus van onderwijzen en doceren naar het leren van leerlingen. De naam Voortgezet Leren is een knipoog richting die beweging, en spreekt tegelijkertijd een duidelijke ambitie uit: dit is de richting die we uit willen. Het gaat daarbij niet alleen om het leren van leerlingen, maar om leren van en met elkaar op alle niveaus in de school.