In Trouw: Stop met de term lageropgeleid

04 april 2018

In de media was afgelopen week veel aandacht voor het pleidooi van opiniemaker en ondernemer Marianne Zwagerman om mensen niet meer lageropgeleid te noemen. In een reactie geeft de VO-raad aan dat voorzichtig moet worden omgegaan met dit soort termen. “Praktische talent is ondergewaardeerd. Door het vmbo bijvoorbeeld lager te noemen draag je bij aan een negatieve beeldvorming en waardering voor praktische opleidingen.”

Zwagerman deed haar uitspraken tijdens een bijeenkomst met ondernemers. Toen iemand tijdens deze bijeenkomst sprak over ‘laagopgeleiden’, onderbrak Zwagerman hem en hield ze een betoog om nooit meer lageropgeleid te zeggen. “Stop met mensen lageropgeleid te noemen. Ze zijn praktisch opgeleid. Dat is niet slechter dan theoretisch opgeleid.” Het filmpje met Zwagermans pleidooi werd tijdens het Paasweekend meer dan een miljoen keer op Facebook bekeken en duizenden keren gedeeld. De oproep om de term laagopgeleid te vervangen door ‘praktisch opgeleid’ krijgt veel bijval.

Ook de VO-raad stelt in een reactie in Trouw liever te spreken over praktische en theoretische schooltypen. “Daarmee doe je veel meer recht aan de verschillende talenten waarop deze opleidingen een beroep doen. Het is niet terecht om bij het vmbo te spreken van een lagere opleiding als je het vergelijkt met havo of vwo. Door dit lager te noemen draag je bij aan een negatieve beeldvorming en waardering voor praktische opleidingen. Het praktische talent is ondergewaardeerd. Dat is onterecht en jammer.”

Lees het hele artikel 'Mensen lager opgeleid noemen, is dat nog wel van deze tijd' op de website van Trouw.