Kamer benadrukt belang behoud goed beroepsonderwijs

31 mei 2017

Tijdens het overleg in de Tweede Kamer op 31 mei met de demissionaire bewindslieden van OCW over het beroepsonderwijs was er veel trots en waardering voor het (voorbereidend) beroepsonderwijs in Nederland. Deze trots vertaalt zich echter niet één op één in de belangstelling van ouders en leerlingen voor deze onderwijssoort. Door krimp en opwaartse druk neemt het aantal leerlingen op het vmbo af en staat het regionale aanbod voor met name vmbo-bb sterk onder druk. Dit geldt in versterkte mate voor het techniekaanbod.

De Kamer benadrukte tijdens het debat het belang van het behoud van vitaal beroepsonderwijs in de regio. Voorafgaand aan het overleg vroeg de VO-raad hier samen met de MBO Raad in het AD aandacht voor.

Leerlingdaling vooral in beroepsgericht vmbo

De daling van het aantal leerlingen wordt nu en in de komende periode over de volle breedte van het voortgezet onderwijs zichtbaar en voelbaar. Het vmbo wordt – door de toenemende opwaartse druk – echter relatief harder getroffen, vooral in de beroepsgerichte leerwegen. De daling van het aantal leerlingen leidt er in sommige regio’s nu al toe dat vmbo-scholen moeite hebben om techniekprofielen in de lucht te houden. Tijdens het debat pleitte de ChristenUnie voor gericht ingrijpen als profielen niet meer op ‘fietsafstand’ worden aangeboden. Het ministerie onderzoekt op dit moment de effecten hiervan op het aanbod aan profielen voor techniek. Dekker stuurt voor de zomer een brief naar de Tweede Kamer met de resultaten van dit onderzoek.

Leerweg gl/tl

Tijdens het debat werd gesproken over de kabinetsvoorstellen in de brief over sterk beroepsonderwijs (20 feb 2017) om het vmbo te versterken en aantrekkelijker te maken. De SGP uitte hierbij zorgen over de uitwerking van de beoogde nieuwe leerweg waarin gl en tl gecombineerd worden. Hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe leerweg aantrekkelijk blijft en leerlingen niet vroegtijdig in een fuik (mbo of havo) terechtkomen? Dekker toonde zich een pleitbezorger voor meer fluïde combinaties van avo en beroepsgericht (ook in het havo) en benadrukte dat het toevoegen van een praktijkcomponent niet per definitie in de vorm van een beroepsgericht vak hoeft plaats te vinden. Hij pleit ervoor dat scholen meer maatwerk gaan bieden en ziet ook kansen in de beoogde curriculumherziening. De uitwerking van de nieuwe leerweg wordt met scholen, leerlingen en ouders opgepakt.

Hij benadrukte verder dat de toelating voor vmbo-gediplomeerden in het havo niet ongeclausuleerd is. In het voorstel dat Dekker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is opgenomen dat leerlingen een extra algemeen vak moeten volgen.

Ruimte voor leerroutes vmbo-mbo

D66 benadrukte het belang van ruimte voor scholen in de regio om tot maatwerktrajecten te komen voor de vmbo-mbo leerroutes. Ook Bussemaker noemde soepele overgangen en maatwerk cruciaal voor de kansen van leerlingen. ‘Niet het systeem moet leidend zijn, maar de leerling’. De VO-raad onderstreept dit standpunt en pleit voor structurele wettelijke verankering van deze mogelijkheid. Ook pleit de VO-raad voor het slechten van drempels in de randvoorwaarden, zoals bekostiging en bevoegdheden.