Open brief Tweede Kamer: structurele ondersteuning nodig bij burgerschapsonderwijs

04 november 2020

Maandag 9 november bespreekt de Tweede Kamer de aanscherping van de wet op het Burgerschapsonderwijs. Naar aanleiding daarvan heeft een aantal onderwijsbonden deze week een brief gestuurd aan de Tweede Kamer met daarin een dringend pleidooi om het onderwijs structureel te faciliteren in het professionaliseren, opleiden en ondersteunen van leraren binnen het domein burgerschapsonderwijs.

De VO-raad onderschrijft de oproep van Verus, ISBO, AOb, RMU, VBS, VGS, VOS/ABB en CNV Onderwijs. Burgerschapsonderwijs en het bespreekbaar maken van zaken als vrijheid van meningsuiting en democratische kernwaarden wordt door de aangescherpte wet nog meer de verantwoordelijkheid van de hele school, van het hele team. De VO-raad vindt het van belang dat iedere docent de tijd en mogelijkheid aangeboden krijgt om in die rol te groeien en zich te professionaliseren. 

Het project ‘Versterking burgerschap in het vo’ van de VO-raad faciliteert bestuurders en schoolleiders bij het vormgeven van goed burgerschapsonderwijs. Op de pagina Praktijk en ondersteuning Burgerschap in het vo vindt u hierover meer informatie.