Oproep tot kansrijk adviseren vindt gehoor

16 februari 2022

Basisscholen hebben vorig schooljaar gehoor gegeven aan de oproep  om bij twijfel groep 8-leerlingen kansrijk te adviseren. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs op basis van eigen onderzoek. 86% van de scholen liet schooladviezen bij twijfel al hoger uitvallen en een derde van deze groep gaf aan dit vorig jaar nog vaker te doen naar aanleiding van de coronacrisis. De VO-raad benadrukt dat ook dit schooljaar zowel vanuit het po als vo extra aandacht nodig is voor het bieden van kansen bij de overgang po-vo, aangezien groep 8-leerlingen opnieuw te maken kregen met een schoolsluiting en veel lesuitval. 

Door deze gevolgen van de coronacrisis krijgen leerlingen dit schooljaar opnieuw minder dan in ‘normale jaren’ de kans om hun talenten te ontwikkelen en te laten zien wat ze in hun mars hebben. Met name leerlingen die al in een kwetsbare situatie zitten, bijvoorbeeld doordat ze vanuit huis minder ondersteuning kunnen krijgen, worden hier extra door getroffen en lopen het risico een ander schooladvies te krijgen dan dat bij hun potentie past. 

Kansrijk plaatsen

Ook dit schooljaar is het om die reden aan te raden om in die situaties waarbij er twijfel is over welke schoolsoort het meest geschikt is voor een leerling, het bieden van kansen als uitgangspunt te nemen. Vo-scholen kunnen hierop inspelen door (meer) in te zetten op brede en verlengde brugklassen, en goed te kijken naar welke brugklas het best past bij de potentie van de leerling (bij twijfel, kansrijk plaatsen). In schooljaar 2020/2021 hebben vo-scholen ook gehoor gegeven aan de oproep om kansrijk te plaatsen, toen zijn meer leerlingen op een hoger niveau (heel of half) geplaatst dan hun schooladvies. Deze leerlingen hadden toen de eindtoets niet kunnen maken. Cijfers over plaatsing in het huidige schooljaar zijn binnenkort beschikbaar.

Een analyse van het NRO maakt duidelijk dat kansrijk adviseren en plaatsen vaak in het voordeel van de leerling is; vaak lukt het om op het kansrijk geadviseerde niveau te blijven. Maar, soms lukt dit ook niet. Het is belangrijk dat de Onderwijsinspectie hierbij ook lucht geeft. De VO-raad blijft met de Inspectie het gesprek voeren over de gevolgen van de coronacrisis voor de onderwijsresultaten op de korte en langere termijn.  Overigens is het zo dat in het huidige onderwijsresultatenmodel vo-scholen er geen nadeel meer van ondervinden als leerlingen bij een dubbel advies op het laagste van het gemengde advies terechtkomen. 
 

Dit jaar meer tijd voor opstellen schooladvies 
Normaal gesproken moet het schooladvies vóór 1 maart opgenomen worden in het onderwijskundig rapport en medegedeeld zijn aan de leerling en de ouders. Omdat veel leerlingen en leerkrachten de afgelopen periode in quarantaine zaten, is deze deadline aangepast. Om ook dit jaar zorgvuldig het schooladvies op te stellen en te registreren, krijgen po-scholen dit jaar hier tot 15 maart 2022 de tijd voor. De uitgestelde deadline voor het schooladvies kan eventueel invloed hebben op de aanmelding van leerlingen bij het vo. Daarbij is het belangrijk dat po-scholen en vo-scholen dit goed afstemmen.