Leon de Wit: "Je zou willen dat het aanbod van leermiddelen meer in de pas gaat lopen bij de vraag van scholen"

30 november 2020

NUOVO Scholengroep in Utrecht had het al prima voor elkaar, hun veertien scholen in en om de stad Utrecht kunnen beschikken over een stabiel en snel glasvezelnet. Ook hebben zij hun ict-voorzieningen al enige tijd gecentraliseerd waardoor er veel ervaring is opgedaan met gezamenlijke inkoop en aanbestedingen. Toch weerhield dat NUOVO er niet van om lid te worden van SIVON.

portret Leon de WitLeon de Wit, bestuursvoorzitter van NUOVO: “Ik zie duidelijk meerwaarde als SIVON uitgroeit tot een nutsvoorziening die er voor zorgt dat al onze scholen moeiteloos digitaal kunnen draaien - van hardware tot leermiddelen - precies zoals ze dat voor ogen hebben, op elk device dat ze daarvoor willen inzetten.”

De Wit vindt het nog te vroeg om te zeggen dat SIVON daar al in slaagt: “Zover zijn we nog niet maar eigenlijk vind ik dat ook helemaal geen interessante vraag. Het feit dat een flink aantal besturen het lef toont door te zeggen: ‘we moeten het goed regelen voor onze leerlingen dus gaan we er zelf over’, is voor mij al reden genoeg om het een succes te noemen.”

“Digitalisering is inmiddels niet meer los te zien van onderwijsontwikkeling. Onze veertien scholen geloven in maatwerk. In ons strategisch beleidsplan spreken we uit dat maatwerk in 2025 op al onze scholen, in welke vorm dan ook, moet draaien. Dat vereist een ander, gevarieerder aanbod van lesstof naar kinderen. Op onze scholen zie je ook een enorme diversiteit in het gebruik van (digitale) leermiddelen, dat zien we als een enorme verrijking van ons onderwijs. Je zou willen dat het aanbod van leermiddelen meer in de pas gaat lopen bij de vraag van scholen, ik zie daarin voor SIVON een belangrijke rol weggelegd.”

Innovatiekracht

Om dat te bereiken is het volgens de Wit nodig dat ook innovatievraagstukken een plek gaan krijgen in het aanbod van SIVON. “Durven we het als onderwijs aan om met onze innovatiekracht af te dwingen dat andere leermiddelen nodig zijn? Als het aan mij komt die R&D-poot bij SIVON snel ook van de grond.”

 

Durven we het als onderwijs aan om met onze innovatiekracht af te dwingen dat andere leermiddelen nodig zijn?

Leon de Wit bestuursvoorzitter van NUOVO

Voor groot en klein

De Wit zou graag zien dat ook kleine besturen aansluiten: “ICT, privacy en veiligheid staat bij iedereen op de agenda en het mooie aan SIVON is dat we samen de koers bepalen. Ik kan best begrijpen dat je als bestuur even wilt afwachten tot het een meer bewezen succes is, dat maakt het verhaal richting de interne organisatie ook veel makkelijker. Aansluiten kan immers flink ingrijpen in de manier waarop scholen hun ICT nu georganiseerd hebben. Het is moeilijk om iemands uren af te nemen of tegen ouders te moeten zeggen dat hun kennis niet meer nodig is. Dat zijn serieuze sentimenten die kunnen opspelen als je besluit met een andere partij samen te gaan werken. Maar ik zou toch willen: doe mee.” Ook adviseert De Wit een afweging als kosten niet te zwaar mee te laten wegen. “Kosten zullen in de beginfase altijd voor de baten uitgaan.” Volgens De Wit zou vooral de impact van een partij die namens het onderwijs spreekt, waar de markt noch de politiek omheen kan als doorslaggevend argument moeten gelden.

Glas halfvol

De Wit ziet de ontwikkelingen van SIVON positief in: “SIVON is eigenlijk nu al een succes te noemen. Er is in korte tijd al zoveel bereikt. Ik hoop natuurlijk dat mijn collega bestuurders ook aansluiten maar besef tegelijkertijd ook dat meer dan de helft van de besturen in het VO al lid is. Dát en het feit dat al veel is bereikt maakt voor mij het glas halfvol.”