Alle onderwerpen

Onderwerp

Onderwijsregio’s

Het oplopende lerarentekort vraagt om landelijke regie en de bereidheid van alle betrokken partijen om samen te werken. Dit is het uitgangspunt van de landelijke lerarenstrategie die minister Wiersma 13 december 2022 naar de Tweede Kamer stuurde. In een werkplan heeft de minister met de sectorraden en lerarenorganisaties afspraken gemaakt over vier thema’s die bijdragen aan de aanpak van het lerarentekort: regionale samenwerking, onderwijstijd, bevoegdheden en opleiden van leraren.

Praktijk & Ondersteuning

Samenwerken aan terugdringen lerarentekort

Een landelijke lerarenstrategie vraagt om landelijke regie en de bereidheid van alle betrokken partijen om samen te werken. Het lerarentekort, maar ook andere uitdagingen als krimp en inclusiever onderwijs, zijn vraagstukken die geen enkel bestuur alleen kan oplossen.  

Henk Hagoort, voorzitter VO-raad: “Het lerarentekort kan geen enkele organisatie of sector alleen oplossen. Dat vraagt om samenwerking. Het werkplan dat we gezamenlijk met andere partijen hebben opgesteld, sluit aan bij een aantal ambities die we ook als vo-sector hebben: onderwijstijd, bevoegdheden en regionale samenwerking. Uiteraard zijn er in de uitwerking nog allerlei vragen te beantwoorden. Hierover gaan we de komende tijd met onze achterban in gesprek.” 

Realisatie Eenheid (RE) en Programmaraad

Door de sociale partners en OCW is de Realisatie Eenheid (RE) in het leven geroepen om de vorming van onderwijsregio's aan te jagen, de regio's te faciliteren maar ook om effectiviteit te monitoren en het leren bevorderen. De komende periode richt de RE zich op;

  • kennisdeling;
  • één op één begeleiding;
  • opschaling naar een landelijk dekkend netwerk van onderwijsregio’s


Om de verbinding met de praktijk te faciliteren richt de Realisatie Eenheid een programmaraad in. De deelnemers van de programmaraad reflecteren vanuit de praktijk en kijken op relevante vraagstukken. Zij denken mee in hoe de beweging op een goede manier voorgezet kan worden en brengen signalen vanuit de praktijk in. Het VO heeft een zetel in deze programmaraad en de VO-raad mag hiervoor een kandidaat aandragen.

De Realisatie Eenheid is bereikbaar voor vragen via realisatieeenheid@minocw.nl.

Ondersteuningsaanbod

Het is de bedoeling dat er voor onderwijsregio’s een duurzame en logische ondersteuningsstructuur beschikbaar komt. Op dit moment vindt vanuit vele partijen ondersteuning plaats op thema’s waar onderwijsregio’s zich mee bezig gaan houden. Om deze landelijke ondersteuningsstructuur duurzaam vorm te geven is een verkenning gestart om in beeld te brengen hoe de huidige ondersteuningsstructuur er nu uitziet. Later volgt er een advies over hoe dit in de toekomst vormgegeven kan worden. De VO-raad is één van de partijen waarmee gesproken gaat worden in de verkenning. 

De VO-raad zal ongeacht de resultaten van deze verkenning haar ondersteuningsaanbod uitbreiden op het gebied van onderwijsregio’s. Hierbij sluiten we aan op de behoefte vanuit de sector en zijn we aanvullend op het al bestaande aanbod van de RE en andere partijen. Houd hiervoor de agenda van de VO-raad in de gaten. Ondersteuningsaanbod wat reeds gepland staat: 

Reeks masterclasses ter ondersteuning van de subsidieaanvraag

1 / 2

Betrokkenheid achterban via de VO-raad 

De VO-raad informeert zijn leden via ledenbrieven, webinars, artikelen in de VO-actueel en via deze webpagina. Daarnaast denken verschillende gremia van de VO-raad mee, waaronder de themacommissie Professionele Schoolorganisatie en de themacommissie Bestuurlijke en regionale samenwerking. Met hun input vormen we binnen de vereniging een helder beeld van de huidige stand van zaken in de regio’s. Onze inzet richting OCW en andere betrokken partijen baseren wij mede hierop.  

De VO-raad staat graag in nauw contact met de onderwijsregio’s en betrokken partijen om zo snel mogelijk in te kunnen spelen op actuele vraagstukken. Om die reden willen wij jullie uitnodigen contact met ons op te nemen over:  

  • Signalen en vraagstukken rondom de ontwikkeling naar onderwijsregio;

  • goede voorbeelden uit jouw regio waar collega’s van kunnen leren; 

  • ideeën over op dit moment ontbrekende ondersteuningswensen. 

Voor bovenstaande zaken vragen we jullie om contact te zoeken met ons via onderwijsregios@vo-raad.nl  

Subsidie

De subsidieregeling voor onderwijsregio’s (voorlopers) voor 2024-2025 is geopened. Zowel voorlopers als andere samenwerkingen hebben tot 15 oktober 2024 de tijd om subsidie aan te vragen als onderwijsregio.