Onderwerp
Goed bestuur
De kwaliteit van het bestuurlijk handelen en de bestuurlijke inrichting van onderwijsorganisaties is van belang voor het bieden van kwalitatief hoogstaand onderwijs. In de recent geactualiseerde Governancecode Funderend Onderwijs hebben de leden van de VO-raad hierover afspraken gemaakt. Deze gaan onder meer over het betrekken van belanghebbenden, verantwoording en het samenspel bestuur - intern toezicht.
Wat speelt er?Governancecode
Op 25 juni 2025 is de geactualiseerde Governancecode Funderend Onderwijs officieel in werking getreden. Leden van de VO-raad stemden tijdens de ALV van 5 juni 2025 al in met deze nieuwe code. De vernieuwde code vervangt de Code Goed Onderwijsbestuur VO uit 2019 en versterkt het professionele, transparante en maatschappelijk verantwoorde bestuur en intern toezicht in het funderend onderwijs.
De geactualiseerde code is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de PO-Raad en VTOI-NVTK en sluit aan bij bredere ontwikkelingen rondom governance, medezeggenschap en bestuurlijke professionalisering. De code speelt bovendien in op de toename van besturen die zowel primair als voortgezet onderwijs verzorgen.
Drie nieuwe lidmaatschapseisen
De code vormt geen vrijblijvende afspraak, maar onderstreept de praktijk van goed bestuur door middel van concrete normen. In de ALV van december 2024 stemden de leden van de VO-raad al voor drie nieuwe lidmaatschapseisen in de geactualiseerde code.
-
Accreditatieplicht voor bestuurders binnen 5 jaar (uiterlijk 1 januari 2031): Bestuurders werken actief aan hun professionele ontwikkeling door binnen vijf jaar na benoeming deel te nemen aan een accreditatietraject, zoals aangewezen door de eigen sectororganisatie.
-
Maatschappelijke verantwoording: Besturen leggen via het jaarverslag helder en concreet verantwoording af over hoe zij, door middel van samenwerking, invulling geven aan hun brede maatschappelijke verantwoordelijkheid.
-
Houding en normen rond integriteit: Het is niet toegestaan dat bestuurs- of toezichthoudende functies samengaan met belangen in of functies bij onderwijsadviesbureaus die voor het vo werken (inclusief zelfstandige ondernemingen die onderwijsadviesdiensten leveren). Onderwijsorganisaties leggen dit expliciet vast in hun eigen integriteitscode.
Van vrijwillige code naar zichtbaar samenspel
Sinds 2008 werkt de sector met een eigen code. Na herzieningen in 2011 en 2015, werd in 2019 de afgelopen versie vastgesteld. Met het besluit van juni 2025 zet de VO-raad een volgende stap: een sectorbrede, toekomstgerichte versie die niet alleen focust op het handelen van individuele bestuurders, maar ook het bredere samenspel benadrukt tussen bestuur, toezicht, medezeggenschap en maatschappelijke partners.