Onderwerp
Overgang po-vo
Er is - terecht - veel aandacht voor de vraag hoe we de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs voor leerlingen verder kunnen versterken; hoe zorgen we ervoor dat leerlingen aan het eind van groep 8 soepel kunnen doorstromen naar een passende plek in het vo? Voor scholen is ondersteuning beschikbaar op dit vlak. In dit kader is per schooljaar 2023/2024 ook de wet Doorstroomtoets po ingevoerd.
Wat speelt er & inzet vo-raadAlgemeen
In de politiek en het onderwijsveld is er – ook in het kader van een bredere discussie over ons onderwijsstelsel en kansengelijkheid – veel aandacht voor de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs. Er is bijvoorbeeld discussie over de vraag of het vroege selecteren van leerlingen naar een van de onderwijsrichtingen in het vo eraan bijdraagt dat alle leerlingen op de meest passende plek terechtkomen. Daarnaast is nieuwe wetgeving ingevoerd met betrekking tot de doorstroomtoets (voorheen: eindtoets), het schooladvies en het aanmelden in het vo.
Nieuwe wetgeving rond schooladvies, doorstroomtoets en aanmelding in vo
Sinds schooljaar 2023-2024 hebben scholen te maken met de nieuwe wetgeving rondom het schooladvies, de doorstroomtoets en aanmelding voor het vo. Deze wet moet de kansengelijkheid rond de doorstroom vergroten.
De belangrijkste wijzigingen:
- De naam ‘eindtoets’ is vervangen door ‘doorstroomtoets’. Voor deze naamswijziging is gekozen om te benadrukken dat scholen op meerdere momenten kijken hoe leerlingen ervoor staan.
- Leerlingen melden zich bij het vo aan met hun definitieve schooladvies, dus nádat eventuele bijstellingen van het schooladvies hebben plaatsgevonden.
- Er is voortaan een landelijk centraal aanmeldmoment voor het vo: tussen 25 maart en 31 maart (deze data gelden élk jaar, de aanmeldweek start dus niet altijd op een maandag). Deze aanmeldweek is nádat de eventuele bijstellingen van het schooladvies zijn doorgevoerd. Zo moet ondervangen worden dat leerlingen die een bijstelling krijgen, geen plek meer kunnen vinden op hun niveau/school van voorkeur. Bijkomend voordeel hierbij is dat vo-scholen niet meer laat in het schooljaar te maken krijgen met wijzigingen van leerlingenaantallen.
- Om dit nieuwe aanmeldmoment mogelijk te maken, is de afnameperiode van de doorstroomtoets naar de eerste helft van februari opgeschoven en zit er minder tijd tussen het geven van het schooladvies en het afnemen van de toets. Dit laatste moet ook toetstraining tegengaan.
Schooljaar 2025-2026
Het tijdpad is voor schooljaar 2025-2026 als volgt:
- Basisscholen melden zich in de periode van 1 oktober t/m 15 november 2025 aan voor een doorstroomtoets.
- Leerlingen ontvangen in de periode van 10 t/m 31 januari 2026 hun voorlopig schooladvies van de basisschool.
- Leerlingen maken in de periode van 26 januari t/m 15 februari 2026 de doorstroomtoets (de papieren toetsen zijn op 3 en 4 februari 2026).
- Uiterlijk 15 maart 2026 worden de toetsresultaten door de toetsaanbieders met scholen gedeeld. Voor meer informatie over het precieze moment kunnen scholen het beste direct schakelen met de toetsaanbieder waarvoor zij gekozen hebben.
- Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart 2026 van hun school het definitieve schooladvies.
- Tussen 25 maart en 31 maart 2026 melden leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school (*Voor leerlingen uit het po, so en sbo die de overstap maken naar het vso, geldt de centrale aanmeldweek niet).
- Scholen mogen echter, als zij dat willen, de aanmeldperiode voor de centrale aanmeldweek verruimen. Leerlingen mogen vóór 25 maart bij het vo worden aangemeld, op voorwaarde dat zij een definitief schooladvies hebben ontvangen. Deze verruiming is bedoeld om de aanmeldingen goed te kunnen verwerken en heeft geen invloed op de plaatsingskansen van de leerling. Alle leerlingen die vóór 1 april bij het vo zijn aangemeld, worden door het vo beschouwd als zijnde gelijktijdig op 31 maart aangemeld. Goede communicatie hierover richting ouders is belangrijk. Ook kunnen scholen in uitzonderlijke gevallen leerlingen na de centrale aanmeldweek inschrijven, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
- Uiterlijk op 12 mei wordt een besluit genomen over toelating tot een middelbare school.
Specifiek aandachtspunt voor vo-scholen is om het tijdspad voor aanmelding bij het vo ook goed onder de aandacht van ouders te brengen (o.a. op de schoolwebsite en in de communicatie rond de voorlichtingsactiviteiten). |
In de Tweede Kamer is een amendement aangenomen dat regelt dat bij een hogere eindtoetsscore het schooladvies in beginsel naar boven wordt bijgesteld. Ook kan het bevoegd gezag (onderbouwd) besluiten om het advies, ondanks de hogere toetsscore, niet bij te stellen. Dit nieuwe beleid zien we ook terug in de cijfers: Waar voorheen zo’n 10% van alle leerlingen een bijgesteld advies kreeg, was dat dit jaar 28%.
Veel scholen voor praktijkonderwijs en vmbo-bb en -kb voor komend schooljaar hebben minder aanmeldingen dan in eerdere jaren.
De VO-raad zal blijven monitoren wat het effect van deze nieuwe wetgeving is op de kansengelijkheid, en welke verdere gevolgen het heeft voor leerlingen en scholen.
Meer informatie over de nieuwe wetgeving is te vinden op de website van OCW.
Discussie over uitstel selectiemoment
De Inspectie van het Onderwijs heeft in De Staat van het Onderwijs meermaals aandacht gevraagd voor een pijnpunt in ons stelsel: de talenten van leerlingen komen nu vaak niet volledig tot wasdom en er is nog steeds sprake van kansenongelijkheid in het onderwijs. Een veelgehoorde oplossingsrichting is om - naast het makkelijker maken van doorstroom binnen het vo – het selectiemoment uit te stellen. Dus niet leerlingen op 12-jarige leeftijd al indelen in een van de niveaus in het vo, zodat leerlingen langer de kans hebben om hun capaciteiten te ontwikkelen en te ontdekken wat bij hen past. Dit pakt met name gunstig uit voor leerlingen uit de lagere sociaaleconomische klasse, die relatief vaker te maken krijgen met onderschatting bij het schooladvies en vaker wat meer tijd nodig hebben om ‘tot bloei te komen’.
Voorstel in het visiestuk van ‘De Toekomst van ons Onderwijs’ is om leerlingen in het vo langer bij elkaar te houden en pas op ongeveer 15-jarige leeftijd een keuze te laten maken voor vervolgstappen (richting een beroepsgerichte of academische stroom). Het onderwijs aan leerlingen in de leeftijd van 12-18 jaar zou dan modulair worden aangeboden en leerlingen kunnen vakken en leergebieden op verschillende niveaus volgen. In april 2021 kwam de Onderwijsraad met een advies dat hierbij aansluit: stel de selectie van leerlingen uit tot na de eerste drie leerjaren van het vo.
De VO-raad steunt het pleidooi van de Onderwijsraad om het selectiemoment voor het vo uit te stellen en in het vo meer (intern) te differentiëren. We vinden wel dat voor een dergelijke structuurwijziging de randvoorwaarden - zoals voldoende menskracht, vaardigheden, tijd en geld - op orde moeten zijn. Mocht een dergelijke wijziging er ooit komen, dan vraagt dit een lange adem. Het is daarom ook goed om te kijken wat er in de tussentijd gedaan kan worden.
Daarom onderschrijft de VO-raad ook het belang van brede en verlengde brugklassen, initiatieven die op andere manieren werken aan een soepele overgang (zoals 10-14 initiatieven) en dubbele adviezen. Binnen het huidige stelsel bieden dit soort zaken - naast het bieden van voldoende overstapkansen binnen het vo - kansen aan leerlingen bij wie er nog twijfel is over welke schoolsoort het beste past. Daarnaast pleit de VO-raad voor meer brede scholengemeenschappen. Op brede scholen is het voor leerlingen makkelijker om van schoolsoort te wisselen. Bovendien komen leerlingen met verschillende achtergronden elkaar sneller tegen op brede scholengemeenschappen dan op categorale scholen.
Sectorrapportage VO: data over overgang po-vo
In de Sectorrapportage VO 2024 zijn data te vinden over de overgang po-vo, met name rond de ambitie om alle leerlingen op een passende plek in het vo terecht te laten komen. Er staan gegevens over het aantal gegeven meervoudige adviezen, over brede scholengemeenschapppen en over de positie van leerlingen in het derde leerjaar vo ten opzichte van het schooladvies.